- Als het aan minister Heinen van Financiën ligt, wordt het minder aantrekkelijk voor gemeenten om geld bij de overheid te stallen.
- De minister heeft plannen om de rente op dit gestalde geld te verlagen, zo meldt Binnenlands Bestuur.
- Ook zou hij graag zien dat negatieve rentes in de toekomst mogelijk worden.
Nederlandse gemeenten zijn sinds 2013 verplicht om hun financiële overschotten bij de rijksoverheid te stallen. In ruil hiervoor krijgen ze rente op de tegoeden die bij het Rijk worden aangehouden. Dat is voordelig, want de rente die de overheid geeft ligt hoger dan die banken afgeven. Maar daar wil Minister Heinen van Financiën nu een eind aan maken, zo meldt Binnenlands Bestuur.
Over geld dat gemeenten en andere decentrale overheidsinstanties bij de Nederlandse overheid stallen, ontvangt het Rijk zelf rente van de Nederlandse Bank. Die is gelijk aan het rentetarief dat de ECB heeft vastgesteld. Maar onlangs is dit tarief 0,2 procentpunt verlaagd en dat wil Heinen nu ook doorberekenen voor de gemeentetegoeden.
In 2023 hadden gemeenten, provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen in totaal 16,4 miljard euro ondergebracht bij het Rijk. Daarover werd ongeveer 200 miljoen aan rente ontvangen. Als de plannen veranderen, zal dat in de toekomst dus minder worden. Het zou zelfs kunnen dat er geld bijgelegd moet worden, want Heinen wil ook negatieve rentes mogelijk maken.